Mīdijas saganaki jeb Μύδια Σαγανάκη grieķu valodā
Viens no gardākajiem grieķu ēdieniem - mīdijas saganaki jeb Μύδια Σαγανάκη grieķu valodā. Ļoti gards un ātri uztaisāms ēdiens.
Šim ēdienam būs vajadzīgi:
- 800g saldētas mīdijas
- 200g fetas siers
- 1 sīpols
- 3 kartupeļi
- 1 asais čilli pipars
- 3 ķiploka daiviņas
- Laba grieķu Extra Virgin olīveļļa
Te video viss parādīts kā to uztaisīt:
Liels paldies Mārtiņam Sirmajam par lielisko laiku un kopā gatavošanu!
Labu apetīti jeb καλή όρεξη grieķiski!
Baklažāni grieķu gaumē ar fetas sieru
Vajadzēs:
- 2 baklažānus
- 150g grieķu jogurta
- 200g fetas siera
- grieķu Extra Virgin olīveļļu
- grieķu jūras sāli
- piparus.
Pagatavošana:
Pārgriežam baklažānus uz pusēm, apberam ar sāli un pipariem, liekam cepties cepeškrāsnī 20-30 minūtes uz 180C, pirms tam sāli un piparus ieberzējot baklažānos kā parādīts video.
Pa to laiku gatavojam garnīru. Sasmalcinām fetas sieru, tad samaisām kopā ar grieķu jogurtu un olīveļļu.
Kad baklažāni izcepušies, tajos ar nazi veicam nelielus iegriezumus, aplejam nedaudz ar grieķu Extra Virgin olīveļļu un liekam virsū fetas siera un grieķu jogurta masu.
Gatavs!Liels paldies Mārtiņam Sirmajam par uzņemšanu, jauki pavadīto laiku un kopā gatavošanu!
Labu apetīti jeb καλή όρεξη (izrunā kali oreksi) grieķiski
Mārtiņa Sirmā Valentīndienas sīpolzupa un šašliks
Te lūk meistars Mārtiņš Sirmais Valentīndienā gatavoja interesantu ēdienu kombināciju - sīpolzupu un šašliku, izmantojot Marmaro agrās ražas Extra Virgin olīveļļu un unikālo jūras sāli piramīdu formā!
Video no Mārtiņa Sirmā Instagram @siermaizite :)
Ktipiti jeb Χτυπητη - tradicionāla grieķu dip mērcīte
Sastāvdaļas:
Visgardākās un sulīgākās krāsnī ceptās garneles
Ķeramies klāt pagatavošanai:
Par Vidusjūras diētu - kas tā ir?
Pēc gadsimtiem ilgām kulinārijām tradīcijām, 1980. gadā tika oficiāli definēta Vidusjūras diēta. Tās 40. jubilejā, eksperti atklāj veselības ieguvumus, kas ir ļāvuši diētai pastāvēt un turpināt skatīties arī nākotnē.
Grieķu cukini plācenīši - Kolokithokeftedes jeb κολοκυθοκεφτεδες
Labu apetīti jeb καλή όρεξη (izrunā kali oreksi) grieķiski!
MUSAKA (μουσακά) ar speciālo bešamel (μπεσαμέλ) mērci!
Pamatsastāvdaļas:
Sastāvdaļas maltās gaļas masai:
Un te sastāvdaļas Bešamel mērcei:
Uzkarsējam dziļu pannu līdz augstai temperatūrai. Pievienojam olīveļļu un ļaujam tai uzkarst. Nomizojam kartupeļus un sagriežam tos plānās šķēlītēs. Sagriežam arī baklažānus un cukini plānās šķēlēs, cepam pannā 5-10 minūtes. Tad pārliekam ceptos dārzeņus cepampannā, kurā ieklāti papīra dvieļi un ļaujam notecēt liekajai eļļai.
Ņemam katlu un uzsildām uz vidējas uguns. Katlā izkausējam sviestu, tad pievienojam miltus un rūpīgi maisām nepārtraukti līdz tie uzsūc visu sviestu. Nepārtraukti maisot, pakāpeniski pievienojam pienu, lai neveidotos kunkuļi. Tiklīdz bešamel mērce sabiezē un sāk veidoties burbuļi, ņemam nost no uguns! Pievienojam muskatriekstu, sāli, piparus, 100 g parmezānu un 3 olu zeltenumus. Atkal visu pamatīgi maisam līdz viss ir samaisīts vienmērīgā masā.
Skordalia jeb σκορδαλιά grieķu valodā - viegli uztaisāma mērcīte jebkurai dārzeņu platei, čipsiem vai grauzdētai maizītei!
Labu apetīti jeb καλή όρεξη (izrunā kali oreksi) grieķiski!
Grillēts astoņkājis
PAGATAVOŠANA: Saldēto astoņkāji liekam katlā. Katlu izvēlamies ne pārāk lielu, ne pārāk mazu - nedaudz lielāku diametrā par astoņkāji (vai katlā ieliktiem mazajiem astoņkājiem kādi nopērkami lielveikalos). Katlā ielikto astoņkāji aplejam līdz tas tiek nosegts ar etiķa un ūdens maisījumu proporcijā 1 tējkarote granātābolu vai vīnogu etiķa uz 150ml ūdens. Tad uz lēnas uguns to vāram, saldētais astoņkājis vispirms atkūst un tad vāram līdz ūdens paliek 1 pirksta biezumā virs katla dibena.
LADOLEMONO MĒRCES PAGATAVOŠANA: Ladolemono ir tradicionāla mērcīte Grieķijā dažnedažādiem jūras ēdieniem, zivīm, kalmāriem. To izmantosim arī astoņkājim. Būs vajadzīgs:
Tzatziki jeb τζατζίκι grieķu valodā
Sastāvdaļas:
1 glāze grieķu jogurta, ar tauku saturu vismaz 10%
1 neliels svaigs gurķis
1/2 nomizota ķiploka daiviņa
1 ēd.k. labas grieķu olīveļļas (to vari dabūt šeit: www.griekija.lv/veikals/category/olivella)
1 tējkarote sarkanvīna etiķa
1/4 tējkarote jūras sāls - arī to vari pasūtīt www.griekija.lv
Svaigi malti melnie pipari, 3 piparu dzirnavu pagriezieni
Pagatavošana:
Rūpīgi nomazgājiet un nosusiniet gurķi, pēc tam nogrieziet to 7-8 cm garumā. Izmantojot vidēji rupju rīvi, gurķi sarīvē un atstāj to bļodā uz 10 līdz 15 minūtēm, lai tas atsulojas.
Citā bļodā ielej grieķu jogurtu, tajā pēc iespējas smalkāk ierīvē ķiploku. Pievieno grieķu olīveļļu, etiķi, sāli un piparus.
Ar pirkstiem stingri izspiež sulu no rīvētā gurķa caur sietu, tad gurķi pievieno masai.
Ātri samaisa visu ar mikseri apmēram 1 minūti līdz viss ir vienmērīgi samaisīts.
Tad trauku pārklāj un atstāj ledusskapī vismaz uz 8 stundām.
Pirms pasniegšanas vēlreiz to samaisa un tad jau laiks baudīt īsto grieķu τζατζίκι!
Labu apetīti jeb Καλή όρεξη!
Olīvu maize
SASTĀVDAĻAS:
1 klaips baltmaizes (vislabāk bagete), sagriezta gareniski
400gr grieķu olīvas no www.griekija.lv
1 ēdamkarote sviesta istabas temperatūrā
1/2 glāze majonēzes
1 ēdamkarote rupji sasmalcināts rozmarīns
3 glāzes sarīvēts parmezāna siers
3 glāzes sarīvēts “dzeltenais” siers, piemēram, Gouda
Nedaudz sasmalcināti sarkanie pipari
GATAVOŠANA:
- Uzsilda cepeškrāsni 160–180 ° C temperatūrā.
- Kamēr cepeškrāsks silsts, rupji sagriež olīvas. Sajauc sviestu, majonēzi, Gouda sieru un olīvas traukā, rūpīgi samaisa. Tad biezi izklāj maisījumu uz maizes. Pa virsu pārkaisa parmezāna sieru.
- Cep 25 līdz 30 minūtes vai līdz siers ir izkusis un brūns.
Pēc izņemšanas no cepeškrāsns ļaujiet atpūsties gardumam 5 minūtes. Tad sagriez šķēlēs un centies vismaz vienu sev paņemt, jo šī uzkoda parasti pazūd ļoti ātri …
Labu apetīti!