Par Vidusjūras diētu - kas tā ir?
8. februāris, 2021 pl. 21:22,
Nav komentāru


Pēc gadsimtiem ilgām kulinārijām tradīcijām, 1980. gadā tika oficiāli definēta Vidusjūras diēta. Tās 40. jubilejā, eksperti atklāj veselības ieguvumus, kas ir ļāvuši diētai pastāvēt un turpināt skatīties arī nākotnē.
1958. gadā fiziologs no Minesotas Universitātes Sabiedrības veselības skolas ASV novēroja, ka koronārās sirds slimības biežāk sastopamas pusmūža Amerikāņiem nekā pusmūža Eiropiešiem no Vidusjūras valstīm.
Fiziologs Ancel Keys izvirzīja teoriju, ka pastāv korelācija starp risku cilvēkiem iegūt sirds slimības, un viņu ēšanas paradumiem un dzīves stilu.
“Padariet Extra Virgin olīveļļu par daļu no savas (Vidusjūras) diētas, lai akūti uzlabotu savu veselību un samazinātu risku iegūt spēcīgo koronavīrusa infekciju,” – David Katz, Jeila Universitāte ASV.
Šis novērojuma dēļ, lai apstiprinātu savu hipotēzi, Ancel Keys sāka savu sākotnējo pētījumu ar dalībniekiem no septiņām pasaules valstīm: ASV, Itāliju, Grieķiju, Dienvidslāviju, Nīderlandi, Japānu un Somiju. Turpmākie pētījumi atklāja plašas pretrunas sirds slimību sastopamībā un to radītajos nāves iemeslos starp pētījumā iesaistīto valstu iedzīvotājiem.
Pētījuma dalībniekiem no Itālijas un Grieķijas, kuriem ir līdzīgi ēšanas paradumi, bija zemākie sirds slimību rādītāji, salīdzinot ar pārējiem dalībniekiem. Tas pats atklājās arī Japānas dalībniekiem, kuru diēta arī ir balstīta uz augiem, taču tajā trūkst nepiesātinātie tauki, ko Vidusjūras iedzīvotāji pamatā uzņem no olīveļļas.
Pētījums secināja – tā kā dalībnieki no Somijas un ASV uzņem daudz piesātinātos dzīvnieku taukus, šiem dalībniekiem ir augstākie sirds slimību rādītāji, salīdzinot ar citiem pētījuma dalībniekiem.
“Septiņu valstu pētījums” atklāja, ka zemi sirds slimību rādītāji ir sastopami gan, uzņemot maz taukus, gan daudz, atkarībā no tā, kāds ir šo tauku iegūšanas resurss, kā arī, kādi ir ēšanas paradumi šiem cilvēkiem.
Šī atklājuma rezultātā 1980. gadā, pēc tam, kad pētījuma rezultātus publicēja Hārvarda Universitāte ASV, tika formāli definēta Vidusjūras diēta.

David Katz, Jeila Universitātes doktors un True Health Initiative (Patiesās veselības iniciatīva) dibinātājs piekrīt šim viedoklim. Viņš ir sacījis, ka daļa no iemesla, kādēļ Vidusjūras diēta ir spējīga izturēt laika zobu un joprojām būt populāra, ir tās kultūras nozīmīgums. Tas nav tikai garāmejošs modes kliedziens. “Tā ir darījusi un saglabājusi cilvēkus veselus paaudžu paaudzēs,” viņš saka.
D. Katz piemin, ka, papildinot Vidusjūras diētu ar Extra Virgin olīveļļu, tā kļūst vēl baudāmāka un palielina veselības ieguvumus. Veselīgas diētas ievērošana palīdz uzlabot imūnsistēmu. “Jūs varat padarīt Extra Virgin olīveļļu par daļu no savas ēšanas paradumiem, lai akūti uzlabotu savu veselību un samazinātu spēcīgā koronavīrusa infekcijas iespēju,” viņš saka.
2013. gadā Vidusjūras diēta tika atzīta par UNESCO nemateriālā pasaules kultūras mantojumu gan tās veselības ieguvumu dēļ, gan kulturālās nozīmes Vidusjūras reģionā.
ASV mediju uzņēmums “U.S. News and World Report” atzina Vidusjūras diētu par labāko 2020. gada diētu. Šis ir trešais gads pēc kārtas, kad Vidusjūras ēšanas plāns tika izvēlēts kā labākais.