Grillēts astoņkājis
19. decembris, 2020 pl. 22:53,
Nav komentāru
Grillēts astoņkājis - lūk kaut kas interesants un gards svētku galdam! Un nemaz nav tik sarežģīti pagatavot! Te nu būs kā to izdarīt pašiem mājās.
SASTĀVDAĻAS:
- svaigu astoņkāji Latvijā veikalos nevar nopirkt, bet saldētu gan var! Tad nu pērkam saldētos astoņkājus un vedam mājā
- nedaudz granātābolu vai vīnogu etiķis (to var dabūt pie mums www.griekija.lv)
- laba Extra Virgin olīveļļa no
Grieķija
, protams - viens citrons
- viena ķiploka daiviņa
- nedaudz jūras sāls.
PAGATAVOŠANA: Saldēto astoņkāji liekam katlā. Katlu izvēlamies ne pārāk lielu, ne pārāk mazu - nedaudz lielāku diametrā par astoņkāji (vai katlā ieliktiem mazajiem astoņkājiem kādi nopērkami lielveikalos). Katlā ielikto astoņkāji aplejam līdz tas tiek nosegts ar etiķa un ūdens maisījumu proporcijā 1 tējkarote granātābolu vai vīnogu etiķa uz 150ml ūdens. Tad uz lēnas uguns to vāram, saldētais astoņkājis vispirms atkūst un tad vāram līdz ūdens paliek 1 pirksta biezumā virs katla dibena.
Pa to laiku esam iekūruši grilu un ogles ir gatavas grilēšanai. Liekam astoņkāji uz grila un sākam grilēšanu. To noteikti nevajag pārgrillēt - dažas minūtes būs pilnīgi pietiekamas, bet, lai astoņkājis nekļūtu par sausu, tad varam katlā palikušajā šķidrumā ieliet nedaudz grieķu extra virgin olīveļļas, samaisīt un grilējot astoņkāji ar šo mērci ik pa laikam to apsmērēt.
Tad astoņkāji ņemam nost no grila, liekam uz šķīvja un sagriežam gabaliņos ērtai ēšanai.
LADOLEMONO MĒRCES PAGATAVOŠANA: Ladolemono ir tradicionāla mērcīte Grieķijā dažnedažādiem jūras ēdieniem, zivīm, kalmāriem. To izmantosim arī astoņkājim. Būs vajadzīgs:
- pusglāze grieķu Extra Virgin olīveļļas no
Grieķija
- 4 tējas karotes citrona sulas
- 1 neliela ķiploka daiviņa, ļoti smalki sasmalcināta
- šķipsniņa jūras sāls
Visu saliekam blenderī un blendējam līdz ir vienmērīga masa. Vai arī vienkārši glāzē kārtīgi samaisām ar karoti ja nu blenderis vai mikseris nav pieejams.
Sagriezto astoņkāji uz šķīvja pārlejam ar šo mērcīti un LABU APETĪTI!
P.S. Cenšaties sev kaut vienu gabaliņu paslēpt pirms gardums no galda pazudis ...