MUSAKA (μουσακά) ar speciālo bešamel (μπεσαμέλ) mērci!
Pamatsastāvdaļas:
Sastāvdaļas maltās gaļas masai:
Un te sastāvdaļas Bešamel mērcei:
Uzkarsējam dziļu pannu līdz augstai temperatūrai. Pievienojam olīveļļu un ļaujam tai uzkarst. Nomizojam kartupeļus un sagriežam tos plānās šķēlītēs. Sagriežam arī baklažānus un cukini plānās šķēlēs, cepam pannā 5-10 minūtes. Tad pārliekam ceptos dārzeņus cepampannā, kurā ieklāti papīra dvieļi un ļaujam notecēt liekajai eļļai.
Ņemam katlu un uzsildām uz vidējas uguns. Katlā izkausējam sviestu, tad pievienojam miltus un rūpīgi maisām nepārtraukti līdz tie uzsūc visu sviestu. Nepārtraukti maisot, pakāpeniski pievienojam pienu, lai neveidotos kunkuļi. Tiklīdz bešamel mērce sabiezē un sāk veidoties burbuļi, ņemam nost no uguns! Pievienojam muskatriekstu, sāli, piparus, 100 g parmezānu un 3 olu zeltenumus. Atkal visu pamatīgi maisam līdz viss ir samaisīts vienmērīgā masā.